info

Een interactief digitaal archief. Dat is waar we aan bouwen op deze pagina. Niet alleen feiten, maar ook herinneringen. Anekdotes, verhalen. Wat betekenen de Zomerfeesten / het Totaalfestival voor Bladel? Deel je verhaal en je foto's met ons! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Dit jaar (2022) hebben we twee grote silo's naast het podium staan. Deze zijn omgetoverd tot opvallende, indrukwekkende kunstwerken. 's Avonds zit er licht in. Dansende silhouten met steeds andere lichteffecten. Een anonieme bezoeker - naar verluid een geschiedenisdocent - komt naar me toe. 'Wat is eigenlijk de bedoeling van die atoombommen die daar staan?'

Net een kwartier onderweg zijn met de set in een overvolle botsautotent als door een hevig onweer de stroom uitvalt, onder luid gejuich weer doorspelen als de stroom terug is. Uiteindelijk toch moeten stoppen omdat het niet verantwoord is om door te gaan.

Riekie van der Heijden

Eén van - voor ons - de eerste keren, gingen we met de buurtjes naar de zomerfeesten. Er speelde een band die we niet van dichtbij hadden gezien. Ze speelden het liedje 'Anne' van Clouseau wel erg goed na.

De volgende dag thuis het programmaboekje nog eens bekeken, bleek Clouseau zelf daar te hebben opgetreden.

Menno Roymans

'Ik denk dat het in 1997 was. Ik was een klein menneke (10) en mijn ouders zaten in de organisatie. Dat jaar speelde Candye Kane, een Amerikaans bluesartiest. Blues was destijds mijn favoriete muziek, dus ik wilde graag kijken.

Anneke Maas

'Al zeven jaar lang eet ik tijdens het Totaalfestival basilicumplanten met chips met vriendinnen. Dat kwam omdat er toen ooit allemaal kruidenplantjes op het Totaalfestival stonden.

Niqui Seuntjens

'Ik denk dat het in 1987 geweest moet zijn. Het was zondagavond, en als afsluiter stond Farfarello op het programma. Dat is een Duitse band waarin de viool de hoofdrol speelt. Ik was toen 13 jaar, mijn moeder zat in de organisatie en ik vond het ook leuk om mee te helpen.

Joris Bogaerts

'Vroeger ging je zeker niet op vakantie tijdens de zomerfeesten, dan had je echt iets gemist.

De opzet en indeling was steeds anders. Bijvoorbeeld met die botsautotent. Een jaar was er ook een wand met hokjes waar allerlei barbies in stonden opgesteld. En de cocktailbar, dat mag ook wel weer in ’t vat. Ze hadden kortere en langere rietjes waardoor iedereen aan het slurpen was.

A Train
Akkordeon
Bart Peeters & Beri Beri & Romeo Spinelli (B)
The Bouncing Czecks (UK)
Camimando
Debra
Dojoji (NL)
Flamengo
Garp Booster
Harlem Spirit (Jam/UK)
Henk Koekoek Kwintet (NL)
Jump Dicky Jump (NL)
Mondo Cane
Poésie Noire (B)
Poppen
Schmutz (B)
Shocking Blue (NL)
Theater KIP
Wurre Wurre (NL)
Yasha (B)

(Deze lijst is niet voledig. Heb je aanvullingen, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

2 Belgen (B)
Blues M
Brave Carousel
Derbra Wouter
Epigonen Tejater
Gaga (NL)
Gebroeders Flint
De Gigantjes
Jules Deelder (NL)
Margriet Eshuis (NL)
De Naaldhakken
Original Talkatives
Peter en John
Pluche en plastic
De Rennies (NL)
Roland and his Bluesworkshop
Tent (NL)
Tucker Zimmerman
Les Turlupins

Bij zijn optreden aan een van de eerste edities van de Zomerfeesten schreef dé Drs P. een gedicht over ons festival.

Ontstuimig lachend sprong ik in het zadel
En sprak ik tot mijn suplier: Doe je best

They van de Voort

'Rond '85 hadden we een Van de Voortjes-bar. Vier broers en een zus. Dirk, Jan en Ward zaten toen ook in de organisatie. Er was een grote bar en de Van de Voortjes-bar. We hadden allemaal dezelfde kleren aan.

Annemiek van Limpt, Netersel 

'Mijn herinnering gaat denk ik ongeveer 20 jaar terug. Er was toen op een avond een geweldige ritmische echte Afrikaanse band met verschillende djembee's.

Floor Fiers

'Ik was elf, en voelde me te oud om mee te doen met het Open Podium. Ik heb toen samen met mijn vriendin Yvonne Kraaijvanger een Living Statue act gedaan rond het Open Podium.

Teun Fiers

Bij een optreden Jaune Toujours werd er flink gedanst. Het regende maar ik ging gewoon meedansen. Ik was 14 of 15 jaar, al best lang geleden. Het was afgelopen, we waren nat en bezeweet. Raymond kondigde de band af en zei: 'En dan ga ik nu de prijs uitreiken voor de beste danser van de avond: Teun Fiers!' Ik wist niet wat me overkwam, maar ik kreeg wel twee bonnen van Raymond.'

1978 tot nu

In 2017 vond het Totaalfestival voor de 40e keer plaats, vroeger -zo weten wij allen nog- onder de naam 'Bladelse Zomerfeesten'. En daar zijn we een best een beetje trots op. In die 40 jaar is er veel gebeurd en veel veranderd. En omdat het toch zonde is dat die herinneringen verloren zouden gaan hebben we een digitaal archief opgezet op de site. Dat archief blijft. Het is de bedoeling dat dit steeds gevuld kan blijven worden met nieuwe én oude anekdotes, herinneringen, foto's. Heb jij nog een bijzonder Zomerfeesten / Totaalfestival verhaal te vertellen? Mooie foto's of ander materiaal? Mail dan naar ikweetnog@totaalfestival.nl en wij zorgen dat het vereeuwigd wordt in het archief.

Ook leuk: Lex Peeters maakte een lange lijst vol luisterplezier en flashbacks in Spotify: De Bladelse Zomerfeesten Best Of...

spotify 2 512

Tf2017

SPONSORS

Het Totaalfestival bedankt de sponsoren, alle begunstigers, bedrijven en instellingen die belangeloos hun medewerking verlenen. Mede dankzij hen kunnen we dit festival blijven organiseren.

nix

Onder de 18 jaar mag je geen alcohol. Echt niet. Nix. Niet kopen, en niet drinken. Ook niet als het van je ouders wel mag. Ben je wel 18 jaar en wil je dat laten zien? Haal dan een bandje bij het infopunt. Wel je ID laten zien natuurlijk.

© 2022 Totaalfestival Bladel. Foto's: Wesley Maas, Gerard Valckx e.a.

Please publish modules in offcanvas position.